Photo by Malvestida Magazine on Unsplash

Sex 101: sådan har du sikker sex

Sidst opdateret 02-01-2020

Da jeg startede en blog, var mine tanker ikke at jeg skulle skrive et indlæg om sex.

Jeg havde store tanker om at skrive fede indlæg om at tjene penge og have en garderobe med kun 20 stykker tøj.

Men her er jeg så. Og nu skal du høre, hvorfor jeg har valgt det.

Dette blogindlæg indeholder affiliate links, hvilket betyder at jeg kan modtage en lille kommission, uden omkostninger for dig, hvis du foretager et køb.

For kort tid siden gjorde en i min familie sin kæreste gravid. Det er meget sødt og kært, ikke? Jo, hvis de ikke havde været 14.

Så udover at det var chokerende efter jeg havde understreget vigtigheden ved kondom, så gjorde det mig også vred. Ikke kun på dem, men også at de ikke var nok informeret om sex.

Pigen fortalte sagte at hun ikke troede hun kunne blive gravid, for han “var kommet oppe i hende mange gange uden at det var sket” – endnu.

Hvilket tydeligvis viser ignorance i forhold til sikker sex.

Hvis du ikke engang kan købe øl i Netto, så er du ikke gammel nok til at have sex. Og her vil mange nok mene, at jeg er gammeldags, men det er altså min personlige mening, og den står jeg ved.

Børn skal ikke have børn. Det sker når børn har sex, og så er jeg ligeglad med om du lige er nået den seksuelle lavalder, der er du stadig et barn.

~

~

Jeg lover ikke at opremse AIDS og gonorré som følgesygdomme af ubeskyttet sex, men jeg vil komme ind på:

 • Min egen historie
 • Min mening om skolesystemets seksualundervisning
 • Hvordan du har sikker sex
 • Hvad gør du hvis uheldet er ude?

~

1. Min historie

Jeg havde min seksuelle debut som 16-årig. Min første kæreste og jeg havde været sammen i omtrent tre uger, da han kom hen til tændte stearinlys og romantisk musik. I mit hoved havde jeg opdigtet den perfekte første gang, og det vil jeg nærmest også sige det var.

Selvfølgelig var det lidt kluntet og akavet, men det var første gang for os begge, hvilket jo også er lidt sødt, ikke?

Jeg har altid været meget interesseret i sex, og det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er åben for og har prøvet en del.

Derfor havde jeg også læst op på det inden, så jeg var klar på alt der kunne ske – jeg kunne bløde fordi min jomfruhinde sprang (findes det stadig eller er vi gået over til at det bare er et koncept?), det kunne gøre meget ondt og det ville måske ikke være så behageligt.

Men det var dejligt og hyggeligt, og jeg husker det som et godt minde.

Det er desværre ikke tilfældet for alle. Mange piger ved ikke at de kan blive gravide første gang de har sex, hvilket medfører et “tabt” kondom og en uønsket graviditet.

Her kommer min pointe så, at jeg er bange for systemet ikke italesætter disse emner nok.

~

2. Skolesystemet

Jeg husker godt “uge sex” i folkeskolen, men jeg husker det ikke som særligt fyldestgørende. En sundhedsplejerske viste os at en tampon svulmer op når man putter den i vand, og jeg kunne hverken sige tissemand eller -kone uden at fnise hysterisk.

Da vi fik biologi husker jeg en meget ubehagelig video af en nøgen mand og kvinde (hverken mand/mand eller kvinde/kvinde) have sex. Og så selvfølgelig at påsætte et kondom på en noget så urealistisk flamingo-penis og/eller et kosteskaft.

sex

Photo by Taras Chernus on Unsplash

Jeg har dårlig hukommelse, men meget mere husker jeg ikke. Resten har jeg selv skulle læse mig frem til på internettet eller i brevkassen fra Vi Unge.

Og bare i de få ting jeg nævnte, kan jeg allerede nævne en del problemer:

 • Der bliver ikke portrætteret et billede af sex mellem to mennesker af samme køn, hvilket leder til mange uidentificerede seksuelle følelser blandt unge, som kan lede til mange års undertrykken af den seksuelle identitet.
 • Jeg tror jeg har sat et kondom på en fyrs penis mindre end 20 gange i mit liv. Størstedelen af tiden gør de det selv fordi det bare er hurtigere og nemmere. Så vigtigt synes jeg ikke det er at skulle lære i skolen. Det kan man øve sig på derhjemme.
 • Vigtigheden ved regelmæssige tjek af kønssygdomme! Jeg kan ikke understrege den her nok. Mange symptomer kan tænkes at være andet, og der kan gå lang tid før man opdager det. Det kan føre til alt fra sterilitet til død (for lige at være dramatisk).
 • At der ikke bliver snakket mere om at porno er et forvrænget billede af sex. Det giver tårnhøje forventninger til både kropsbilleder og selve sex-akten og ikke mindst pigens fremstilling af at være et totalt sex-objekt.
 • Få flere sexualister på banen! Flere jeg kender har været frivillige sexualister, hvor de tager ud til skoler og events og fortæller om egne sex-oplevelser og seksualitet. Det gør det så meget mere casual end at høre det fra en voksen der er bange for at gøre det bare lidt personligt. Og det gør det mere realistisk at høre det fra nogen der er tættere på ens egen alder.

Sex er spændende, sex er sjovt, sex er ufarligt – så længe du gør det sikkert.

~

3. Så hvordan gør du det sikkert?

~

1. Brug beskyttelse

Ja, ja, ja! (Pun intended). Om du bruger kondom, p-piller, p-stav, spiral, whatever, det er jeg super ligeglad med. Kondom beskytter mod både graviditet og kønssygdomme, men hvis du har en fast partner, kan du jo nøjes med piller. Jeg benytter selv p-piller og har gjort det on/off i snart fem år. Jeg har været glad for dem, men det er ikke for alle. Så altid spørg din læge til råds inden.

~

2. Lube it up!

Efter jeg er blevet ældre, har jeg virkelig forstået det gode ved glidecreme. Det er ikke kun til analsex – selvom det nok mest er der man har brug for det – men alt glider bare nemmere. Jeg har ikke et problem med at blive “klar”, men forspil er bare ikke altid den højeste prioritet, når man virkelig har lyst NU, så glidecreme er bare meget smart.

Lille tip: kokosolie. Bare… kokosolie.

~

3. Føl dig tilpas

Sex er bare ikke fedt hvis du er et andet sted mentalt. Om du tænker på at tage skraldet ud eller at du ikke kan lide det med lyset tændt.

Fokusér på din partner og vær i nuet. Mærk efter om det føles rigtigt.

~

4. Kommunikér!

Det har taget mig laaaang tid om at sætte ord på hvad jeg gerne vil under sex – og jeg har stadig svært ved det.

Heldigvis har jeg en kæreste, hvor vi er gode til at kommunikere. Vi snakker om fantasier, do’s and don’ts og selvfølgelig også under selve akten fortæller vi hinanden hvad vi gerne vil. Nu har vi også været sammen i lang tid, så vi ved efterhånden godt alle de ting, men nogle gange kommer der noget nyt man gerne vil prøve.

~

5. Sig nej

Selvfølgelig siger vi også nej, hvis vi ikke er “in the mood” og det er altså super vigtigt! Hvis du gør det selvom du ikke har lyst bliver det bare ubehageligt for begge parter, for så kan det føles som et overgreb og din partner kan mærke at du ikke har lyst.

Stillinger, kostumer og dirty-talk kan du selv google – eller prøve – dig frem til 😉 Hvis du også er til legetøj, kan du finde en masse spændende på Sinful.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hvis uheldet er ude og du:

 • Får en kønssygdom

Hvis du mistænker at du har fået en kønssygdom, så er det bare om at tage et smut til lægen hurtigst muligt! Her vil du normalt blive bedt om at tisse i en kop, men du kan også få taget en blodprøve og blive testet for alt.

~

 • Bliver gravid

Den her er lidt sværere. For du har to valg – og nej, din partner har i princippet ikke noget at skulle have sagt, for det er din krop. Jeg vil ikke komme med egne holdninger her, for alles situation er forskellige og der er ikke noget rigtigt eller forkert at gøre her.

I sommeren 2018 blev jeg gravid knap to måneder efter at have fået isat en kobberspiral. Jeg var 19, og min kæreste og jeg havde kun været sammen i knap fire måneder da jeg fandt ud af det. I starten var det et nemt valg, og min kæreste var meget støttende. Vi tog på hospitalet sammen og gennemgik proceduren, og han var sammen med mig hele dagen efter, da helvede brød løs.

Efterfølgende var det sværere. Det var hårdt at tænke på, og jeg tog ud og rejse i to måneder ikke længe efter, hvilket ikke gjorde det nemmere.

Det er ikke svært længere. Det var den rigtige beslutning, men jeg havde haft brug for hjælp bagefter til at komme over det. Men jeg dealede med det på min egen måde, og vi har det stadig godt idag, og glæder os til en fremtid med hus, have, børn og hvidt hegn.

Så her vil jeg bare rådgive dig til at snakke med nogen om dine tanker, og derefter tage din beslutning. Husk at få snakket om alle dine bekymringer med din læge til den opfølgende samtale.

~

 • Har oplevet et overgreb

Her kan jeg ikke sige hvad der er rigtigt og forkert, desværre. Jeg kan fortælle dig, at du ikke skal gå rundt alene med det. Når du har oplevet et overgreb, kan du komme til at føle skyldfølelse, fordi mange tænker det er deres egen skyld. Men det er aldrig din skyld. Så mit bedste råd er at få hjælp til at bearbejde det og derefter andmelde det.

Jeg håber, du er blevet lidt klogere. Nu er min målgruppe normalt min egen alder eller ældre, men man ved aldrig om nogle yngre læser med.

Er du enig? Og har du nogle kommentarer? Så skriv endelig til mig!

Tania

OBS: Jeg bruger gratis billeder fra hjemmesiden Unsplash. Al credit går til de mennesker der tager disse fantastiske billeder.

Like og følg fattig minimalist!
fb-share-icon96

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error

Nyder du fattig minimalist? Så vær sød at like og dele (: